Το θεατρικό παιχνίδι είναι μια πράξη χαράς, δημιουργίας κι επικοινωνίας.
Το παιδίμέσα από τη χαρά του παιχνιδιού και της ενεργής συμμετοχής, χρησιμοποιώντας τα «εργαλεία» της Τέχνης, ενθαρρύνεται να εκφραστεί ελεύθερα καταργώντας αναστολές και φόβους.Ανακαλύπτει τον εαυτό του και τις ικανότητές του, βιώνει και εκφράζει τα συναισθήματά του, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του.
Με τα κινητικά παιχνίδια αποκτά σχέση με το σώμα του, εξελίσσει την κίνησή του και εκφράζεται μέσω αυτής, ξεπερνώντας πιθανές αναστολές.
Με τα φωνητικά παιχνίδια βελτιώνει την εκφορά και την ευφράδεια του λόγου του.
«Παίζοντας» έναν ρόλο ξεπερνά τις φοβίες του κι απελευθερώνει τις επιθυμίες του. Βρίσκει λύσεις σε προσωπικά άγχη κι αγωνίες.
Με τα επικοινωνιακά παιχνίδια συνεργάζεται, συν-δημιουργεί, χωρίς ανταγωνισμό και με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Αποδέχεται όρια και «πλαίσια» που δε θέτει ένας ενήλικας αλλά η ομάδα και που την ανάγκη τους ανακαλύπτει και εφαρμόζει το ίδιο το παιδί.
Έρχεται σε επαφή με την Τέχνη, η οποία αποδεδειγμένα είναι ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέσα για την ενεργοποίηση του παιδιού και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.